Kategorier
Nyhetsbrev
För att få vårt nyhetsbrev, var vänlig skriv in din epostadress i rutan nedan. Klicka sedan på 'Prenumerera'-knappen.

Gästbok
 
Länka till oss
Te och tehistorik
'Det är bättre att vara utan mat i tre dagar än att vara utan te i en dag'
Kinesiskt ordspråk

Om te

Tebusken, Camellia Sinensis, är egentligen inte alls någon buske utan ett träd. När det växer vilt kan det bli hela tjugo meter högt, men i odlad och tuktad form blir det sällan mer än knappa två meter.
Tebusken odlas på många håll i världen med varmt klimat och milda vintrar, främst i Kina, Indien, Sri Lanka, Japan, Sydamerika och Afrika. Det är enbart i Kina och Indien som tebusken är en inhemskt art. Till exempelvis Kenya kom tebusken i början på 1900-talet med de brittiska kolonisatörerna och odlas numera storskaligt. Till Japan, där man endast producerar grönt te, kom teet från Kina via buddistmunkar.
 
Camellia sinensis kan bli väldigt gammal, det lär finnas träd i Kina som är nästan åtta hundra år, men tebladen skördas bara mellan plantans tolfte och sextonde år. Tebladen är läderartade och blanka och innehåller det uppiggande och stimulerande ämnet koffein. Det krävs mängder av teblad till en enda kopp te.

Kvalitetste skördas fortfarande för hand, eftersom det inte finns något tillräckligt bra maskinellt alternativ. En erfaren teplockare skördar cirka 35 kg blad om dagen, vilket ger ungefär 8 kg bryggfärdigt te. De nyplockade tebladen sprids ut för att vissna. Efter ett dygn är det dags att rulla bladen mellan stora valsar. Rullningen frigör saft och enzymer som ger teet dess smak. Därefter skall tebladen jäsa (fermentera). Blad som har jäst en timme eller mer ger svart te. Kortare jästid ger oolongte och om tebladen inte får jäsa alls så får man grönt te. Vitt te får torka utan värmebehandling och kan sägas vara ett mellanting mellan svart och grönt te. Efter jäsningen torkas teet i ugn för att sedan packas och skickas iväg ut i världen för att avnjutas. 
 

'Drink a cup of tea and forget the cares of the world'
T'ien Yiheng

Teets historia

Det finns ingen annan dryck, förutom vatten, som har haft en sån djup effekt på mänskligt liv eller nått en sådan popularitet under så lång tid bland så många människor.

Te är inte bara en hälsosam, god och uppfriskande dryck. Brygden från Camellia Sinensis-plantan har haft en enorm påverkan på världshandeln och politisk/militära händelser. Drycken som sådan har varit oförändrad i sin grundform under mer än 5000 år, medan dess påverkan på ekonomiska och politiska händelser varit enorm och ofta underskattad.

Enligt sägnen upptäcktes tebusken i Kina 2700 år f Kr av kejsan Shen Nung. En annan sägen, kanske inte fullt så trolig, säger att en helig man från Indien reste till Kina någon gång på 500-talet för att meditera. Väl framma påbörjade han sin 9 år långa kontemplation under vilken han lovat att be och meditera utan avbrott, inte ens för så litet som en timmes sömn. Trots sina goda intentioner föll han i sömn. När han vaknade var han så till den milda grad förargad att han kliptte av sina ögonlock och kastade dem över axeln. Där ögonlocken legat sköt två buskar upp ur marken. Och det visade sig att den dryck man får av bladen minskar sömnbehovet och verkar upiggande, nämligen den dryck vi brukar kalla te.